امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
افزونه جلالی را نصب کنید. - 29 محرم 1448
شناسه خبر : 374168
  پرینت تاریخ انتشار : 14 جولای 2026 - 14:30 | 3 بازدید

بررسی ابعاد معرفتی و میدانی وعده انتقام در گفتمان مقاومت

به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی گرامی‌پور، استادیار گروه آموزشی فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه قم در نشست خبری همایش بین‌المللی «تحقق وعده انتقام» که امروز سه‌شنبه ۲۳ تيرماه در مجتمع حوزوی امام رضا(ع) برگزار شد با اشاره به جایگاه مفهوم انتقام در ادبیات مقاومت اظهار کرد: یکی از اهداف اصلی این همایش، […]

بررسی ابعاد معرفتی و میدانی وعده انتقام در گفتمان مقاومت


به گزارش خبرنگار ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی گرامی‌پور، استادیار گروه آموزشی فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه قم در نشست خبری همایش بین‌المللی «تحقق وعده انتقام» که امروز سه‌شنبه ۲۳ تيرماه در مجتمع حوزوی امام رضا(ع) برگزار شد با اشاره به جایگاه مفهوم انتقام در ادبیات مقاومت اظهار کرد: یکی از اهداف اصلی این همایش، عبور از برداشت‌های احساسی و شعاری درباره این مفهوم و فراهم‌کردن زمینه‌ای برای تحلیل‌های علمی، فقهی و راهبردی آن است.

وی با بیان اینکه انتقام در مکتب مقاومت تنها به معنای یک اقدام نظامی یا واکنشی مقطعی نیست، افزود: این مفهوم در پیوند با موضوعاتی همچون پاسداشت خون شهید، عدالت‌خواهی، دفاع از امت اسلامی، صیانت از کرامت انسانی، مقابله با تروریسم و تجاوز، ایجاد بازدارندگی و جلوگیری از استمرار ساختار‌های سلطه معنا پیدا می‌کند و از همین منظر، چارچوب علمی همایش نیز طراحی شده است.

این استاد حوزه علمیه تأکید کرد: در نگاه مکتب مقاومت، انتقام اقدامی ضابطه‌مند، مشروع، متناسب با شرایط، عقلانی و مسئولانه است و نمی‌توان آن را صرفاً به واکنشی ناشی از احساسات یا خشم تقلیل داد.

گرامی‌پور با اشاره به اینکه یکی از پرسش‌های مطرح در افکار عمومی، مفهوم «تحقق وعده انتقام» است، گفت: برگزاری این همایش تلاشی برای پاسخ‌گویی به این پرسش است که آیا تحقق این وعده تنها با انجام یک عملیات متقابل محقق می‌شود یا ابعاد گسترده‌تری را در بر می‌گیرد.

استادیار گروه آموزشی فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه قم تصریح کرد: مجازات عاملان مستقیم یک جنایت، تنها بخشی از فرآیند تحقق وعده انتقام است و این مسئله در سطوح متنوعی قابل بررسی خواهد بود.

وی افزود: محور‌های علمی همایش در شش حوزه اصلی شامل ابعاد حقوقی و قضایی، امنیتی، راهبردی، سیاسی، فرهنگی و رسانه‌ای و همچنین حوزه تمدنی تدوین شده است. در این چارچوب، موضوعاتی نظیر پیگیری حقوقی آمران و عاملان، پیشگیری از تکرار جنایت، تقویت بازدارندگی، تغییر محاسبات دشمن، صیانت از حقیقت و مقابله با سازوکار‌های بازتولید ترور و اشغال مورد بحث قرار می‌گیرد.

گرامی‌پور همچنین از بررسی موضوعاتی همچون نسبت وعده انتقام با عدل الهی، کرامت شهید، مسئولیت امت اسلامی، مشروعیت پاسخ به جنایت، دفاع مشروع، جهاد دفاعی، مقابله با تروریسم دولتی و جایگاه ولی‌امر مسلمین در تعیین زمان و کیفیت پاسخ به‌عنوان دیگر محور‌های تخصصی همایش یاد کرد.

وی با اشاره به دیدگاه‌های فقهی در حوزه جهاد افزود: در اندیشه فقهی مقاومت، هر نوع اقدام مقابله‌ای مشروع تلقی نمی‌شود و از همین رو، مباحثی همچون عدالت کیفری، استمرار دادخواهی، مسئولیت حامیان و تسهیل‌کنندگان جنایت و امکان پیگیری حقوقی آنان نیز در این همایش بررسی خواهد شد.

استادیار گروه آموزشی فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه قم در پایان، هدف نهایی این رویداد علمی را ارائه چارچوبی منسجم برای تبیین فقهی، حقوقی و راهبردی مفهوم «تحقق وعده انتقام» و تعمیق ادبیات مقاومت عنوان کرد.

ظرفیت‌های دانشگاهی و حوزوی برای تولید گفتمان مقاومت

در ادامه این نشست، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدمهدی حاجی کاظم تهرانی، مدیر پژوهشکده فقه و نظامات اجتماعی و دبیر اجرایی همایش، با تشریح روند شکل‌گیری این رویداد گفت: ایده برگزاری همایش پس از انجام مطالعات و بررسی‌های متعدد، به یک برنامه علمی بین‌المللی تبدیل شد تا ظرفیت‌های دانشگاهی و حوزوی برای تولید ادبیات نظری در این حوزه به کار گرفته شود.

وی با اشاره به مشارکت مراکز علمی و پژوهشی کشور افزود: این همایش به یک نشست محدود خلاصه نمی‌شود، بلکه با همکاری پژوهشگاه‌ها، دانشگاه‌ها و مراکز حوزوی طی پنج روز در تهران، قم و مشهد برگزار خواهد شد و بخش‌های مختلف آن در مجتمع حوزوی امام رضا‌(ع)، دانشگاه قم، دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار می‌شود.

تهرانی با بیان اینکه آیین افتتاحیه همایش ۲۷ تیرماه در حوزه علمیه مشکات برگزار خواهد شد، اظهار کرد: نشست‌های تخصصی در روز‌های بعد در دانشگاه قم، مشهد و دیگر مراکز علمی ادامه می‌یابد و مراسم اختتامیه نیز ۳۱ تیرماه در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار می‌شود.

دبیر اجرایی همایش از برگزاری بخش بین‌الملل این رویداد در روز پایانی خبر داد و گفت: در این نشست، نمایندگان ادیان مختلف، شخصیت‌های علمی و نمایندگانی از جبهه مقاومت از کشور‌های مختلف حضور خواهند یافت و درباره محور‌های علمی همایش به تبادل نظر خواهند پرداخت.

وی در پایان با معرفی ظرفیت‌های پژوهشکده برگزارکننده همایش اظهار کرد: این مجموعه با بهره‌گیری از چهار گروه علمی در حوزه‌های مبانی و منطق، فقه نظام‌ساز، مسائل اجتماعی و تمدنی و پیشرفت و منابع حیات، برنامه‌هایی همچون نشست‌های تخصصی، کرسی‌های علمی و مدارس فصلی را دنبال می‌کند و برگزاری این همایش نیز آغاز مسیری برای گسترش پژوهش‌های نظری و نظام‌سازی در عرصه علوم اسلامی خواهد بود.

انتهای پیام



منبع

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.