امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
افزونه جلالی را نصب کنید. - 30 محرم 1448
شناسه خبر : 374387
  پرینت تاریخ انتشار : 15 جولای 2026 - 9:46 | 5 بازدید

روایت قیام مسجد گوهرشاد از زبان شاهدان عینی

به گزارش ایکنا به نقل از انتشارات «راه‌یار»، کتاب «گزارش یک قتل‌عام» که با تکیه بر روش تاریخ شفاهی و گفت‌وگوهای دست‌اول، از زبان شاهدان عینی، پرده از جزئیات یکی از دلخراش‌ترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران برمی‌دارد، به قلم مهدی عشقی رضوانی و به همت انتشارات «راه‌یار» به مناسبت هفته عفاف و حجاب منتشر و […]

روایت قیام مسجد گوهرشاد از زبان شاهدان عینی


«گزارش یک قتل‌عام»؛ روایت قیام مسجد گوهرشاد از زبان شاهدان عینیبه گزارش ایکنا به نقل از انتشارات «راه‌یار»، کتاب «گزارش یک قتل‌عام» که با تکیه بر روش تاریخ شفاهی و گفت‌وگوهای دست‌اول، از زبان شاهدان عینی، پرده از جزئیات یکی از دلخراش‌ترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران برمی‌دارد، به قلم مهدی عشقی رضوانی و به همت انتشارات «راه‌یار» به مناسبت هفته عفاف و حجاب منتشر و روانه بازار نشر شد.

سیاست کشف حجاب از آن دسته سیاست‌های استبدادی تاریخ معاصر ایران بود که ریشه در استعمار داشت. استعمار از ابتدا در تمام شئون زندگی مردم دخالت می‌کرد و پس از ده‌ها سال مواجه مستقیم با مردم ایران، تصمیم گرفته بود خودش را در سایۀ قدرت و تبلیغات، الگویی برای توسعۀ جهان اسلام معرفی کند و بازوی اجرایی رسیدن به چنین الگویی را هم در ایران مستقر کرده بود: رضاخان. 

تحمیل سیاست‌های ضدفرهنگی رضاخان از جمله فرمان اجباری شدن لباس متحدالشکل، استفاده از کلاه پهلوی و شاپو و در نهایت قانون کشف حجاب، منجر به اعتراضات شدید مردمی و در نهایت وقوع فاجعه خونین کشتار مردم در مسجد گوهرشاد در سال ۱۳۱۴ شد.

کتاب «گزارش یک قتل‌عام» تلاش دارد تا این واقعه را از زاویه‌ای نو و از زبان کسانی که خود در قلب حادثه حضور داشته‌اند، بازخوانی کند. این اثر شامل ۱۶ گفت‌وگو با شخصیت‌های مختلفی است که خود یا یکی از اعضای نزدیک خانواده‌شان، شاهد و ناظر عینی رویدادهای قبل، حین و بعد از واقعه گوهرشاد بوده‌اند.

یکی از ویژگی‌های برجسته این کتاب، تعهد به اصول روش‌شناختی تاریخ شفاهی و راستی‌آزمایی مستندات است. تدوین‌کنندگان اثر برای اطمینان از صحت نقل‌ها و جلوگیری از خطاهای احتمالی ناشی از کهولت سن یا فراموشی مصاحبه‌شوندگان، تمامی خاطرات را بر اساس منابع معتبر تاریخی بررسی و تطبیق داده‌اند؛ به طوری که موارد غلوآمیز یا اشتباهات اسامی، شناسایی شده و در پانویس کتاب تبیق و مکتوب شده‌اند.

پژوهشگران این اثر همچنین با حفظ برخی هم‌پوشانی‌ها و تکرار روایات در گفت‌وگوهای مختلف، از قاعده «تواتر» در تاریخ شفاهی برای تحکیم سندیت فاجعه بهره برده‌اند. این کتاب گامی ارزشمند برای مکتوب و ماندگار کردن بخشی از تاریخ معاصر ایران است که تا پیش از این در سینه معمران و پیران این مرز و بوم نهفته بود.

تحقیق این اثر توسط «مهدی عشقی رضوانی، قربان ترخان، اسماعیل شرفی و رضا پاک‌سیما» انجام شده است. خواندن این کتاب به هر ایرانی توصیه می‌شود زیرا هم بخشی از تاریخ این کشور است و هم نشان‌دهنده غیرت زنان و مردان مسلمان ایرانی است که زیر شعارهای پُرطمطراق آزادی و پیشرفت غربی با پوتین‌های شاه دست‌ نشانده غربی له شدند.

علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب‌، می‌توانند از طریق تارنما یا صفحات مجازی ناشر به نشانی rahyarpub.ir اقدام کنند.

انتهای پیام



منبع

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.