امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
افزونه جلالی را نصب کنید. - 21 ذو القعدة 1447
شناسه خبر : 355863
  پرینت تاریخ انتشار : 07 می 2026 - 16:00 | 1 بازدید

آیت‌الله جناتی فقیه نواندیش بود ولی عوام‌زده نبود

به گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه؛ دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۷ اردیبهشت ماه در مراسم بزرگداشت آیت‌الله محمدابراهیم جناتی که در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد به موضوع «فقه و زمان» پرداخت و گفت: این فقیه نواندیش در عمر بیش از 90 سال هم حضور در صحنه داشت؛ ایشان […]

آیت‌الله جناتی فقیه نواندیش بود ولی عوام‌زده نبود


ارسال/ آیت‌الله جناتی فقیه نواندیش بود ولی عوام‌زده نبودبه گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه؛ دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۷ اردیبهشت ماه در مراسم بزرگداشت آیت‌الله محمدابراهیم جناتی که در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد به موضوع «فقه و زمان» پرداخت و گفت: این فقیه نواندیش در عمر بیش از 90 سال هم حضور در صحنه داشت؛ ایشان عضو فرهنگستان علوم به عنوان تنها عالم حوزوی بودند. 

وی افزود: مباحث جدیدی در فقه مقارن و مصادر و ادوار فقه و اجتهاد و تطور فقه و اجتهاد و روش‌های کلی استنباط در فقه داشتند. در بحث سنگسار، شبیه‌سازی انسان، اجاره رحم و سن بلوغ دختران، موسیقی و طهارت ذاتی انسان، آثار و فتاوای نو داشتند و نگاه درجه دو به فقه را اعمال کردند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: ایشان جزء معدود استادانی بود که اهل قلم هم بودند و آثار ایشان در مجلات عربی و فارسی به چاپ می‌رسید و اهل سخنرانی در داخل و خارج و اهل گفت و گو بود.

وی افزود: ایشان فرزندان عالم و متشیع و به روز تربیت کرد؛ دختران ایشان عالم، اهل قلم و حضور در اجتماع و در عین متشرع و متدین به رعایت حدود شرعی هستند لذا الگو هستند. گاهی برخی شخصیت‌های نواندیش داریم ولی حتی حاضر نیست با فرزندش گفت و گو کند و بعد می‌بینیم فرزند به سمت دیگری می‌رود.

خسروپناه با بیان اینکه اگر کسی بپرسد نقطه کانونی و مرکزی فکر ایشان چه بود؟ گفت: به نظر بنده تحول حکم شرعی در بستر تحول موضوع نقطه کانونی اندیشه ایشان است. 

خسروپناه با بیان اینکه در تحول باید به چند نکته توجه کنیم، اظهار کرد: ایشان به فقهایی چون مقدس اردبیلی، صاحب جواهر و امام و برخی فقهای اهل سنت در آراء استناد می‌کند و می‌گوید نگاه تحولی اجتهادی را فقهای دیگر هم داشته‌اند و من بدعت درست نکرده‌ام. 

وی ادامه داد: موضوع دیگر اینکه تحول در نظر ایشان به معنای بیان حکم ثانوی نیست و دیگر اینکه تحول حکمی به معنای تغییر حلال و حرام پیامبر(ص) نیست همچنین این تحول غیر از آسیب‌هایی است که برخی نواندیشان دارند مثلا برخی حکم خدا را با مصلحت تغییر می‌دهند. ایشان عوام‌زده نبودند مثلا برخی می‌گویند حالا که جوانان به موسیقی راک و بلوز و .. علاقه دارند آن را حلال کنیم ولی ایشان با وجود توجه به زمان بر اصول پایبند بود.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: ایشان نشان می‌دهد چه تفاوتی بین فقه و زمان در منظومه فکری خود با دیگران دارد. ایشان می‌فرماید وقتی فهم دقیقی از تحول فقه در زمان پیدا کردیم باید آن را وارد نظام آموزشی کنیم و دانش‌آموزان را ترغیب به اندیشیدن کنیم و مطالب غیرواقعی و غیرمفید را از کتب درسی حذف کنیم. 

وی تاکید کرد: ایشان تاکید بر استفاده از قواعد فقهی دارد؛ قاعده الزام و تجاوز و … را در همین بحث مورد توجه قرار داده است. توجه به تغییرات زمانی و عصری مانند حقوق زنان، احتکار، ارتداد، سن بلوغ از ویژگی‌های ایشان است. 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه نکته دیگر در الگوی تحولی ایشان توجه به تغییر معنایی واژگان در بستر زمان است، اظهار کرد: همچنین ابتناء مفاهیمی چون آزادی و حقوق انسان در بستر دین از ویژگی فکری ایشان است

خسروپناه تصریح کرد: نکته دیگر هم استفاده از مصادر اجتهاد از سایر مذاهب است؛ ایشان 22 مذهب حتی نخعیه و ظاهریه را بررسی کرده و البته نگاه انتقادی به آن‌ها داشته است. به بحث عرف هم به صورت عالی پرداخته است. 

انتهای پیام



منبع

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.