امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
افزونه جلالی را نصب کنید. - 27 محرم 1448
شناسه خبر : 373511
  پرینت تاریخ انتشار : 12 جولای 2026 - 11:42 | 3 بازدید

امید مبتنی بر توکل، موتور محرک پیشرفت جامعه و جوانان است

منورسادات شایسته‌خو، مدیر مؤسسه علمی‌-تحقیقی مکتب نرجس(س)، در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان رضوی، با اشاره به جایگاه امید و توکل در اندیشه اسلامی، اظهار کرد: اگر بخواهیم منظومه فکری رهبر معظم انقلاب را در این زمینه بررسی کنیم، به‌روشنی درمی‌یابیم که ایشان همواره امید و توکل را دو رکن اساسی در مسیر حرکت جامعه […]

امید مبتنی بر توکل، موتور محرک پیشرفت جامعه و جوانان است


امید توکل بر خدامنورسادات شایسته‌خو، مدیر مؤسسه علمی‌-تحقیقی مکتب نرجس(س)، در گفت‌وگو با ایکنا از خراسان رضوی، با اشاره به جایگاه امید و توکل در اندیشه اسلامی، اظهار کرد: اگر بخواهیم منظومه فکری رهبر معظم انقلاب را در این زمینه بررسی کنیم، به‌روشنی درمی‌یابیم که ایشان همواره امید و توکل را دو رکن اساسی در مسیر حرکت جامعه اسلامی معرفی کرده‌اند. در این نگاه، امید یک احساس زودگذر یا خوش‌بینی صرف نیست، بلکه نتیجه طبیعی توکل به خداوند و اعتماد به وعده‌های الهی است.

وی ادامه داد: از همین منظر، امید و توکل نه‌تنها منافاتی با یکدیگر ندارند، بلکه رابطه‌ای عمیق و تأثیرگذار میان آن‌ها برقرار است. انسانی که به خداوند توکل می‌کند، آینده را روشن می‌بیند و با امید بیشتری مسئولیت‌های خود را دنبال می‌کند. در مقابل، امیدی که از ایمان و توکل سرچشمه نگیرد، در برابر مشکلات و سختی‌ها دوام چندانی نخواهد داشت.

مدیر مؤسسه علمی‌-تحقیقی مکتب نرجس(س) با بیان اینکه توکل در اندیشه اسلامی هیچ‌گاه به معنای انفعال و کناره‌گیری از مسئولیت نیست، افزود: رهبر معظم انقلاب بارها تأکید کرده‌اند که توکل، دست روی دست گذاشتن و انتظار کشیدن برای حل مشکلات نیست، بلکه به این معناست که انسان با اتکال به خداوند، همه ظرفیت‌های خود را به کار گیرد، وظیفه‌اش را به بهترین شکل انجام دهد و با امید به یاری الهی، در مسیر پیشرفت گام بردارد.

شایسته‌خو بیان کرد: این برداشت از توکل، آن را از یک مفهوم صرفاً ذهنی خارج کرده و به نیرویی پویا برای حرکت، تلاش و سازندگی تبدیل می‌کند. در چنین نگاهی، انسان مؤمن ضمن اعتماد به خداوند، مسئولیت‌های فردی و اجتماعی خود را نیز با جدیت دنبال می‌کند و از مشکلات و موانع هراسی به دل راه نمی‌دهد.

وی با اشاره به ارتباط میان ایمان، توکل و عمل صالح تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین نکاتی که در بیانات رهبر معظم انقلاب مورد توجه قرار گرفته، رابطه متقابل ایمان و عمل صالح است. ایمان واقعی، انسان را به انجام اعمال شایسته سوق می‌دهد و در مقابل، استمرار در عمل صالح نیز موجب تقویت ایمان می‌شود. از این منظر، توکل که یکی از جلوه‌های ایمان است، انسان را به تلاش و عمل سوق می‌دهد و نتیجه این تلاش، استحکام بیشتر ایمان خواهد بود.

رئیس کمیسیون خواهران شورای عالی حوزه علمیه خراسان ادامه داد: این چرخه سازنده سبب می‌شود انسان در برابر دشواری‌ها احساس ناتوانی نکند. هرچه ایمان و توکل عمیق‌تر باشد، امید نیز پایدارتر خواهد بود و در نتیجه، انگیزه بیشتری برای انجام مسئولیت‌ها و حرکت در مسیر رشد و تعالی ایجاد می‌شود.

شایسته‌خو با اشاره به نقش امید در زندگی فردی و اجتماعی افزود: امید از نگاه رهبر معظم انقلاب، امیدی مبتنی بر تلاش است، نه امیدی منفعلانه. ایشان همواره تأکید داشته‌اند که امید زمانی ارزشمند است که با ایمان، توکل و مجاهدت همراه باشد. چنین امیدی انسان را به کار و کوشش وامی‌دارد و او را نسبت به تحقق وعده‌های الهی امیدوار نگه می‌دارد.

وی بیان کرد: جامعه‌ای که امید خود را از دست بدهد، ظرفیت حرکت و پیشرفت را نیز از دست خواهد داد. به همین دلیل، تقویت روحیه امید در کنار تعمیق ایمان و توکل، یکی از مهم‌ترین ضرورت‌های فرهنگی و تربیتی جامعه امروز به شمار می‌رود. همچنین نسل جوان بیش از هر قشر دیگری به این مفاهیم نیاز دارد. جوانان سرمایه اصلی کشور هستند و اگر این سرمایه عظیم با روحیه امید، خودباوری و توکل به خداوند همراه شود، می‌تواند منشأ تحولات بزرگی در عرصه‌های علمی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی باشد.

مدیر مؤسسه علمی‌-تحقیقی مکتب نرجس(س) تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب همواره نگاه ویژه‌ای به ظرفیت جوانان داشته‌اند و آنان را ثروت واقعی کشور دانسته‌اند. این نگاه صرفاً یک توصیه اخلاقی نیست، بلکه بر این باور استوار است که جوانان با اعتماد به خداوند، احساس مسئولیت و تلاش مستمر می‌توانند مسیر پیشرفت کشور را هموار کنند.

شایسته‌خو با اشاره به سیره امام خمینی(ره) به‌عنوان الگویی از صبر و توکل ادامه داد: یکی از نمونه‌هایی که رهبر معظم انقلاب همواره به آن استناد کرده‌اند، شخصیت امام خمینی(ره) است. ایشان با توکل عمیق به خداوند، در دشوارترین شرایط نیز امید خود را از دست ندادند و همین روحیه توانست زمینه‌ساز تحولات بزرگی در تاریخ معاصر ایران شود.

وی افزود: این الگو برای نسل جوان نیز بسیار راهگشاست. جوان امروز باید بداند که موفقیت تنها با آرزو محقق نمی‌شود، بلکه نیازمند ایمان، برنامه‌ریزی، تلاش مستمر و اعتماد به خداوند است. هر اندازه این مؤلفه‌ها در کنار یکدیگر قرار گیرند، امکان دستیابی به موفقیت نیز بیشتر خواهد شد.

رئیس کمیسیون خواهران شورای عالی حوزه علمیه خراسان با تأکید بر اینکه امید واقعی همواره با مسئولیت‌پذیری همراه است، بیان کرد: اگر امید از تلاش جدا شود، به خوش‌بینی بی‌پایه تبدیل خواهد شد و اگر توکل بدون عمل معنا شود، به برداشت نادرستی از آموزه‌های دینی خواهد انجامید. در حالی که در نگاه رهبر معظم انقلاب، این مفاهیم در کنار یکدیگر معنا پیدا می‌کنند و مجموعه‌ای هماهنگ برای ساختن فرد و جامعه شکل می‌دهند.

شایسته‌خو با اشاره به شرایط امروز جامعه اظهار کرد: بیش از هر زمان دیگری لازم است فرهنگ امید، خودباوری، مسئولیت‌پذیری و توکل در میان نسل جوان تقویت شود. این مفاهیم می‌توانند زمینه‌ساز افزایش انگیزه، ارتقای سرمایه اجتماعی و حرکت به سوی پیشرفت همه‌جانبه کشور باشند.

وی گفت: هر جامعه‌ای که بتواند ایمان، امید، توکل و عمل صالح را در کنار یکدیگر حفظ کند، از ظرفیت بالایی برای عبور از چالش‌ها و دستیابی به اهداف بلند برخوردار خواهد بود. از این رو، تبیین صحیح این مفاهیم برای نسل جوان، وظیفه‌ای مهم بر عهده نهادهای فرهنگی، آموزشی و تربیتی است تا سرمایه انسانی کشور با روحیه‌ای امیدوار، مسئولیت‌پذیر و متکی بر ارزش‌های دینی، مسیر آینده را با قدرت و اطمینان دنبال کند.

انتهای پیام



منبع

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.