امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
افزونه جلالی را نصب کنید. - 14 ذو القعدة 1445
شناسه خبر : 9472
  پرینت تاریخ انتشار : 08 آگوست 2020 - 17:25 | 6 بازدید
دلیل وجودی ما

۴۳|غدیر کجاست؟

به گزارش همدان نوین، امروز مصادف عید سعید غدیرخم به عنوان بزرگترین عید شیعیان به معرفی کتاب “غدیر کجاست”، می‌پردازیم. همدان، ویروس کرونا همچنان در حال جولان دادن است و به خون مردم تشنه. این بار دوای درد دوری است و دوستی. به همین دلیل است که خبرگزاری فارس همدان با همکاری اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان از […]

۴۳|غدیر کجاست؟

به گزارش همدان نوین، امروز مصادف عید سعید غدیرخم به عنوان بزرگترین عید شیعیان به معرفی کتاب “غدیر کجاست”، می‌پردازیم.

همدان، ویروس کرونا همچنان در حال جولان دادن است و به خون مردم تشنه. این بار دوای درد دوری است و دوستی. به همین دلیل است که خبرگزاری فارس همدان با همکاری اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان از همان روزهای اول “پویش در خانه بمانیم، کتاب بخوانیم” را راه‌اندازی کرد تا از زمانی که در خانه هستیم بیشتر استفاده کنیم و کتاب بخوانیم.

هر بار با معرفی یک کتاب و خوانش بخشی از آن در خدمت مخاطبان خواهیم بود، همه شما می‌توانید برای ما کتاب بخوانید و به hamedanpl در شبکه اجتماعی اینستاگرام ارسال کنید.

این بار به مناسبت عید غدیر خم دینا وکیلی دانش‌آموز و عضو کتابخانه شهید مطهری شهر فامنین کتاب “غدیر کجاست” اثر محمد باقر انصاری از انتشارات «دلیل ما» را معرفی و  خوانش می‌کند.

عظیم‌ترین اجتماع بشری در تاریخ انبیاء برای ابلاغ مهمترین پیام الهی به بشریت، در بیابانی وسیع کنار برکه آبی زیر پنج درخت کهنسال رقم خورد. در عرب برکه یا آبگیری که پس از عبور سیل و بارندگی تا مدتی پرآب می‌ماند «غدیر» نامیده می‌شود و آبگیری که واقعه ابلاغ رسالت آخرین پیامبر(ص) در آن اتفاق افتاد به نام سرزمین خم به «غدیر خم» معروف شد.کتاب غدیر کجاست ؟ موقعیت جغرافیایی تاریخ غدیر خم در گذشته و امروز

کتاب حاضر تاریخ و جغرافیای سرزمین «غدیر خم» را به تفصیل بیان می‌دارد تا ورود غدیر به جغرافیای اسلام را برای همگان توضیح دهد؛ تلاش دشمنان غدیر در نابودی آثار معنوی واقعه غدیر و نابودی آثار مادی و ظاهری آن از جمله تخریب مسجد غدیر به دست حاکمان اولیه تاریخ اسلام و انهدام آن در قرن چهاردهم برای آخرین بار، نشاندهنده اهمیت موضوع و چگونگی تلاش مخالفان در نابودی تاریخ و جغرافیای غدیر است.

اگرچه چشم حسودان تحمل این مروارید صحرا را نداشت و بارها به طور علنی یا مرموزانه اقدام به تخریب آن کردند، ولی از عیار این سکه کم نشد و دوباره پرچم برافراشت.

در بخشی از پیشگفتار کتاب درباره وادی غدیر آمده است: «اینک ما وارث سرزمینی هستیم که در یک نگاه میراث اعتقادی در فرهنگ دینمان به حساب می آید، و از سوی دیگر یادآور مهمترین خاطره تاریخ اسلام است. اکنون در برابر وادی غدیر با ادب می ایستیم و می گوییم: “اللهم ان هذه بقعه طهرتها و عقوه شرفتها و معالم زکیتها، اجعل ارواحنا تحن الی موطی اقدامهم و نفوسنا تهوی النظر الی مجالسهم و عرصاتهم حتی کاننا نخاطبهم فی حضور اشخاصهم؛ خدایا، اینجا مکانی است که آن را پاکیزه نموده‌ای و محلی است که آن را شرافت داده ای و چراغ هدایتی است که آن را مطهر گردانیده.ای. روح ما را چنان قرار ده که به سوی آثار گام هایشان کشیده شود و جانمان مشتاق نگاه به جایگاه مجلس ایشان و صحنه‌هایی که در آن بوده اند باشد، به گونه‌ای که گویا در حضور خود آنان با ایشان گفت‌وگو می‌کنیم.”

ما به حکم تعهد فکری و محبت فطری باید سرزمین غدیر خم را بشناسیم و از گذشته شیرین آبادی آن و سابقه تلخ تخریب آن آگاه شویم. پس به نام اعتقادمان باید شرایط و موقعیت کنونی آن را بدانیم و اگر توانستیم با دل‌هایی لبریز از شوق و محبت بار سفر بدان سو ببندیم و جای پای محمد و علی(ع) را با مژگان چشم جارویی زنیم، و لب بر سنگ‌هایی بساییم که قامت نبوت و ولایت بر فراز آن دست در دست هم گرفتند و راه خدا را به مردم عالم نشان دادند.»

در مسیر سیل‌هایی که در غرب عربستان از سمت شرقی تا دریای سرخ ادامه می‌یابد، آبگیرهای متعددی وجود دارد که با عبور سیل در هنگام بارندگی آب در آنها باقی می‌ماند و برکه‌هایی را تشکیل می‌دهد که مردم منطقه تا مدت ها از آب آن استفاده می کنند. این برکه‌ها -که در عربی «غدیر» نامیده می شود- در آن سرزمین خشک، ارزش فوق‌العاده‌ای دارد و بعد از باران، آب ذخیره آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

یک سفر اکتشافی جغرافیایی به غدیر با اعتقاد به صاحب ولایت، این سرزمین را همراه با تاریخش می‌نمایاند و زیر ذره‌بین محبت به کشف وقایع این وادی رحمت می‌پردازد. ورود غدیر به جفرافیای اسلام، آغاز حضور جدی غدیر در فرهنگ اعتقادی، بلندترین خطابه انبیا در غدیر، خاطره‌های ماندگار در جغرافیای غدیر، ناگفته‌های پنهان غدیر، تاریخچه غدیر در ۱۴ قرن، روزگار غدیر در عصر حفظ میراث فرهنگی، مراحل این سفر اکتشافی است.

سوال این است که غدیر خم از نظر جغرافیا در کجای عربستان واقع شده است؟ نویسنده در این باره می‌نگارد: «غدیر در راه مکه تا مدینه و در ۲۰۰ کیلومتری مکه و ۳۰۰ کیلومتری مدینه قرار دارد. در قدیم؛ برکه آبی به نام «خم» وجود داشت که با عنوان «غدیرخم» شناخته می شد یعنی بین دو رشته کوه در شمال و جنوب، این آبگیر از شرق به غرب کشیده شده و تا دریای سرخ امتداد داشت و مسیر سیل به صورت زمینی هموار درآمده بود.

درختان بیابانی “سمر” -که به فارسی “کنار” گفته می شود– به صورت متفرق در این مسیل به چشم می خورد. در یک سوی این سرزمین هموار، برکه بزرگ “غدیر خم” قرار گرفته بود. موقعیت خاص این غدیر در آن بود که آبش در طول سال خشک نمی شد به همین جهت درختانی چند در کنار آن روییده بود و محل معروفی برای استراحت مسافران خسته بود.

موقعیت جغرافیایی تاریخی غدیر خم، آثار باستانی ما شیعیان است. اگر دیگران به دیدن غارهای کهن و بازمانده قصرهای پادشاهان می‌روند، ما جای پای محمد و علی(ع) در وادی غدیر و جایی که فاطمه و حسنین(ع) در کنار منبرش بودند و آسمانی که دستان محمد و علی(ع) با هم به سوی آن بالا رفت، را زیارت می‌کنیم و بر تک تک ریگ‌های آن -که چون درّ نجف عطر ولایت می دهد- بوسه می‌زنیم.

از میان برکه‌هایی که با عبور سیلاب‌ها باقی می‌ماند، این غدیر خم است که باران رحمت الهی بر آن بارید و سیل نعمت پروردگار از آن عبور کرد و تا امروز غدیری از کمال دین برجای گذاشت. همه سیلاب ها آمدند و رفتند و خشکیدند، ولی این وادی غدیر است که در طول ۱۴۰۰ سال زلال رضایت پروردگار را جاری ساخته و در هر سوی زمین رشته‌ای برای خویش باز کرده است.»

کتاب حاضر در سه بخش تنظیم شده است. ۱_ تاریخ سرزمین غدیر: در این بخش، یک جمع بندی از تاریخچه ۱۴۰۰ ساله این سرزمین بررسی می شود. ۲_ موقعیت جغرافیایی غدیر: جزئیات جغرافیایی غدیر خم همراه با نقشه‌هایی در رابطه با آن ارائه شده است. ۳_  سفرنامه غدیر: در این بخش، دو سفرنامه وجود دارد که طی ۴۰ سال اخیر توسط دو نفر از محققان بزرگ به آن منطقه صورت گرفته که یکی از علمای بزرگ شیعه در عربستان و دیگری از اهل سنت آن دیار است./ فارس

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.