امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
افزونه جلالی را نصب کنید. - 9 صفر 1448
شناسه خبر : 377017
  پرینت تاریخ انتشار : 24 جولای 2026 - 15:52 | 1 بازدید

وقتی کلاس درس به مسیر اربعین می‌رسد

به گزارش ایکنا از البرز؛ صبح هنوز به گرمای مرداد نرسیده است؛ اما محوطه دانشگاه فرهنگیان امیرکبیر البرز از ساعت‌های ابتدایی روز، حال‌وهوایی متفاوت دارد. کنار اتوبوس‌هایی که آماده حرکت‌اند، دانشجومعلمانی ایستاده‌اند که کوله‌های سفر را بر دوش دارند؛ بعضی آخرین تماس را با خانواده می‌گیرند، برخی دوستانشان را در آغوش می‌کشند و عده‌ای نیز […]

وقتی کلاس درس به مسیر اربعین می‌رسد


سفر اربعین
به گزارش ایکنا از البرز؛ صبح هنوز به گرمای مرداد نرسیده است؛ اما محوطه دانشگاه فرهنگیان امیرکبیر البرز از ساعت‌های ابتدایی روز، حال‌وهوایی متفاوت دارد. کنار اتوبوس‌هایی که آماده حرکت‌اند، دانشجومعلمانی ایستاده‌اند که کوله‌های سفر را بر دوش دارند؛ بعضی آخرین تماس را با خانواده می‌گیرند، برخی دوستانشان را در آغوش می‌کشند و عده‌ای نیز بی‌صدا به مسیر پیش رو خیره شده‌اند؛ مسیری که از جاده‌های غرب کشور آغاز می‌شود و به بزرگ‌ترین اجتماع مردمی جهان می‌رسد.

 

در میان جمعیت، نگاه‌های نگران اما امیدوار خانواده‌ها، لبخندهای آمیخته با اشک و آخرین سفارش‌های مادران و پدران، فضای بدرقه را به صحنه‌ای از اعتماد، امید و دلدادگی بدل کرده است؛ اعتمادی که قرار است در پایان این سفر، به تجربه‌ای ماندگار برای معلمان آینده کشور تبدیل شود.

 

راهپیمایی اربعین، سال‌هاست به پدیده‌ای اجتماعی، فرهنگی و حتی تربیتی تبدیل شده است؛ رخدادی که میلیون‌ها انسان از ملیت‌ها، زبان‌ها و فرهنگ‌های مختلف را بدون ساختارهای متعارف اجرایی، در کنار یکدیگر قرار می‌دهد و جلوه‌ای کم‌نظیر از مشارکت داوطلبانه، همبستگی اجتماعی و خدمت بی‌منت را به نمایش می‌گذارد.

 

در همین چارچوب، دانشگاه فرهنگیان نیز حضور دانشجومعلمان در این اجتماع جهانی را بخشی از فرآیند تربیت معلمانی می‌بیند که قرار است در آینده، علاوه بر انتقال دانش، مسئولیت پرورش نسل آینده را نیز بر عهده بگیرند.

 

مسلم قبادیان، مسئول دانشگاه فرهنگیان استان البرز در حاشیه این مراسم در گفت‌وگو با ایکنا از البرز اظهارکرد: تربیت معلم، محدود به کلاس درس و واحدهای آموزشی نمی‌شود؛ معلم آینده باید پیش از ورود به مدرسه، تجربه زیسته حضور در عرصه‌های فرهنگی، اجتماعی، اعتقادی و مدیریتی را نیز به دست آورد تا بتواند مفاهیمی را که آموزش می‌دهد، ابتدا در زندگی خود تجربه کرده باشد.

 

وی افزود: اگر قرار باشد معلم الگوی تربیتی دانش‌آموزان باشد، این الگو بودن تنها با محفوظات علمی شکل نمی‌گیرد؛ بلکه نیازمند تجربه‌های واقعی از مسئولیت‌پذیری، تعامل اجتماعی، مشارکت و زیست جمعی است.

 

این مسئول با اشاره به اینکه برنامه اعزام دانشجومعلمان بر اساس رویکردهای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش طراحی شده است، گفت: یکی از ساحت‌های مهم تربیتی، ساحت اعتقادی، عبادی و اخلاقی است و حضور دانشجومعلمان در راهپیمایی اربعین نیز در همین چارچوب تعریف می‌شود؛ برنامه‌ای که می‌تواند بخشی از فرآیند تربیت همه‌جانبه معلمان آینده را تکمیل کند.

 

قبادیان توضیح داد: آنچه در مسیر نجف تا کربلا رخ می‌دهد، نمونه‌ای عینی از آموزش غیررسمی است؛ آموزشی که در آن میلیون‌ها نفر، بدون الزام‌های اداری و سازمانی، در کنار یکدیگر شبکه‌ای گسترده از خدمت‌رسانی، نظم اجتماعی و مشارکت مردمی را شکل می‌دهند.

 

به گفته وی دانشجومعلمی که چنین فضایی را از نزدیک تجربه می‌کند، در آینده هنگام سخن گفتن از مشارکت اجتماعی، همدلی یا فرهنگ خدمت، فقط به مطالب کتاب‌های درسی استناد نخواهد کرد، بلکه از تجربه‌ای واقعی سخن خواهد گفت که خود آن را زیسته است.

 

مسئول دانشگاه فرهنگیان البرز در ادامه با تأکید بر اینکه مأموریت این دانشگاه تنها تربیت نیروی انسانی متخصص نیست، ابراز کرد: معلم آینده باید در کنار دانش حرفه‌ای، از اخلاق، سرمایه اجتماعی، روحیه مسئولیت‌پذیری، مهارت ارتباطی و تعهد فرهنگی نیز برخوردار باشد؛ ویژگی‌هایی که بخش مهمی از آن‌ها در محیط‌های واقعی اجتماعی تقویت می‌شود.

 

وی توضیح داد: حضور در اربعین، فرصتی برای تمرین همین مهارت‌هاست؛ جایی که دانشجویان ناگزیرند در قالب کار گروهی، مدیریت شرایط، همکاری با دیگران، احترام به تفاوت‌های فرهنگی و تحمل دشواری‌های مسیر، تجربه‌هایی کسب کنند که در هیچ واحد درسی قابل آموزش نیست.

 

به گفته قبادیان، اعزام امسال دانشجومعلمان استان البرز با حمایت سازمان مرکزی دانشگاه فرهنگیان و تأمین اعتبارات لازم انجام شده و چهار دستگاه اتوبوس برای انتقال زائران در نظر گرفته شده است.

 

این مسئول بیان کرد: برنامه‌ریزی این سفر از ماه‌ها قبل آغاز شده و در کنار تدارک حمل‌ونقل، اسکان و پشتیبانی، تلاش شده است برنامه‌های فرهنگی و معرفتی نیز برای دانشجویان پیش‌بینی شود تا این سفر تنها به حضور در مسیر پیاده‌روی محدود نماند.

 

قبادیان همچنین با اشاره به تجربه سال‌های گذشته این سفر معنوی، گفت: بسیاری از دانشجویانی که در کاروان‌های اربعین حضور داشته‌اند، پس از بازگشت، نقش فعال‌تری در برنامه‌های فرهنگی، جهادی و اجتماعی دانشگاه ایفا کرده‌اند؛ موضوعی که به اعتقاد او نشان می‌دهد این تجربه می‌تواند در شکل‌گیری شخصیت حرفه‌ای معلمان آینده تأثیرگذار باشد.

 

اما روایت این اعزام، تنها به نگاه مسئولان دانشگاه محدود نمی‌شود. در سوی دیگر، بسیج دانشجویی نیز از زاویه‌ای متفاوت به این رویداد می‌نگرد؛ از منظر تربیت اجتماعی، مسئولیت‌پذیری و مشارکت دانشجویان در بزرگ‌ترین اجتماع مردمی جهان؛ روایتی که نشان می‌دهد اربعین، برای بسیاری از جوانان، بیش از یک مقصد، آغاز تجربه‌ای تازه از زیستن در کنار دیگران است.

 

آخرین هماهنگی‌ها برای حرکت کاروان‌ها در حال انجام است. مسئولان اجرایی، فهرست اسامی را یک‌بار دیگر مرور می‌کنند، وسایل داخل اتوبوس‌ها بررسی می‌شود و دانشجویان، در میان شور آغاز سفر، توصیه‌های مسئولان کاروان را با دقت گوش می‌دهند. اینجا، هرچند مقصد نهایی کربلاست، اما آنچه بیش از هر چیز مورد تأکید قرار می‌گیرد، مسئولیتی است که هر دانشجو در طول این سفر بر عهده خواهد داشت.

 

مصطفی ترابی، فرمانده ناحیه بسیج دانشجویی استان البرز، گفت: راهپیمایی اربعین را نمی‌توان تنها در قالب یک آیین مذهبی تحلیل کرد؛ زیرا این رویداد، بستری برای شکل‌گیری تجربه‌هایی است که آثار آن تا سال‌ها در رفتار اجتماعی و فرهنگی نسل جوان باقی می‌ماند.

 

وی افزود: برنامه اعزام دانشجویان استان البرز به راهپیمایی اربعین، از ماه‌ها قبل با همکاری دانشگاه‌های مختلف استان در دستور کار قرار گرفت تا دانشجویان بتوانند با آمادگی بیشتر در این اجتماع جهانی حضور پیدا کنند.

 

این مسئول با اشاره به مشارکت دانشگاه‌های فرهنگیان، علوم پزشکی، خوارزمی و دانشگاه آزاد اسلامی در این برنامه، توضیح داد: هماهنگی میان مجموعه‌های دانشگاهی، شوراهای فرهنگی و بسیج دانشجویی، موجب شده روند اعزام نسبت به سال‌های گذشته با انسجام بیشتری دنبال شود.

 

به گفته ترابی، آنچه اهمیت دارد تنها رساندن دانشجویان به مقصد نیست، بلکه فراهم کردن شرایطی است که آنان بدون دغدغه‌های اجرایی، فرصت تمرکز بر ابعاد فرهنگی، اجتماعی و معنوی این سفر را داشته باشند.

 

وی تأکید کرد: برای بسیج دانشجویی، خدمت‌رسانی به زائران یک مأموریت اجرایی نیست؛ بلکه فرصتی برای مشارکت در فرهنگی است که بر پایه ایثار، همکاری و مسئولیت اجتماعی شکل گرفته است.

 

ترابی توضیح داد: دانشجویان در این مسیر، با مفاهیمی روبه‌رو می‌شوند که شاید سال‌ها درباره آن‌ها مطالعه کرده باشند، اما اکنون آن‌ها را به‌صورت عینی تجربه می‌کنند؛ از همکاری و نظم گرفته تا احترام متقابل، گذشت، مشارکت داوطلبانه و تحمل سختی‌ها.

 

این مسئول اضافه کرد: دانشجو در این مسیر تنها یک زائر نیست؛ عضوی از جامعه‌ای چندمیلیونی است که در آن، هر فرد خود را نسبت به دیگران مسئول می‌داند. همین تجربه، نگاه دانشجویان را نسبت به مسئولیت اجتماعی و کار جمعی تغییر می‌دهد.

 

مسئول بسیج دانشجویی البرز گفت: بسیاری از دانشجویانی که در کاروان‌های اربعین حضور داشته‌اند، پس از بازگشت، نقش فعال‌تری در برنامه‌های فرهنگی، جهادی، اجتماعی و حتی فعالیت‌های داوطلبانه دانشگاه ایفا کرده‌اند.

 

ترابی با تاکید بر اینکه راهپیمایی اربعین، یکی از معدود اجتماعاتی است که در آن، انسان‌هایی از ده‌ها کشور، زبان و فرهنگ، بدون واسطه در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند، افزود: همین تنوع فرهنگی، فرصتی کم‌نظیر برای شناخت متقابل ملت‌های مسلمان فراهم می‌کند. بسیاری از دانشجویان برای نخستین‌بار در این سفر، فرهنگ میزبانی مردم عراق، فعالیت داوطلبانه موکب‌ها و شیوه مشارکت مردمی در خدمت‌رسانی را از نزدیک مشاهده می‌کنند؛ تجربه‌ای که می‌تواند نگرش آنان نسبت به مفهوم کار جمعی و مسئولیت اجتماعی را عمیق‌تر کند.

 

به اعتقاد ترابی، اگر دانشگاه‌ها بتوانند این تجربه را پس از بازگشت دانشجویان در قالب برنامه‌های فرهنگی، نشست‌های انتقال تجربه و فعالیت‌های اجتماعی تداوم ببخشند، آثار اربعین محدود به چند روز حضور در عراق نخواهد بود و در طول سال تحصیلی نیز استمرار خواهد یافت.

 

در میان شلوغی مراسم فاطمه علیپور، مسئول کاروان دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان استان البرز نیز با اشاره به برنامه‌ریزی گسترده برای این اعزام اظهار کرد: اعضای کاروان بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده، دهم مردادماه به کرج بازخواهند گشت.

 

این مسئول توضیح داد: در کنار هماهنگی‌های مربوط به حمل‌ونقل، اسکان و پشتیبانی، برنامه‌های فرهنگی، حلقه‌های معرفتی، نشست‌های آموزشی و فعالیت‌های گروهی نیز برای دانشجومعلمان پیش‌بینی شده است تا ظرفیت‌های آموزشی و فرهنگی این سفر بیش از پیش مورد استفاده قرار گیرد.

 

وی در پایان با اشاره به برخی حاشیه‌های ایجادشده در روزهای اخیر در مرز شلمچه، تأکید کرد: حفظ آرامش زائران و تداوم خدمت‌رسانی، مهم‌ترین اولویت برگزارکنندگان است و تجربه سال‌های گذشته نشان داده هیچ‌یک از این مسائل، نتوانسته از اشتیاق مردم برای حضور در این مراسم بکاهد.

 

آنچه در آیین بدرقه دانشجومعلمان البرزی بیش از هر چیز به چشم می‌آید، تلاش برای پیوند دادن آموزش رسمی با تجربه‌های واقعی زندگی است. هر تجربه‌ای که بتواند در تقویت مهارت‌های ارتباطی، روحیه مشارکت، تاب‌آوری، کار گروهی و احساس مسئولیت اجتماعی معلمان آینده مؤثر باشد، می‌تواند در کیفیت نظام آموزشی نیز بازتاب پیدا کند.

 

راهپیمایی اربعین، فارغ از ابعاد آیینی و اعتقادی آن، برای دانشجومعلمان فرصتی است تا زندگی در یک جامعه بزرگ، متنوع و مبتنی بر همکاری داوطلبانه را از نزدیک لمس کنند؛ تجربه‌ای که اگر با نگاه تربیتی و برنامه‌ریزی آموزشی همراه شود، می‌تواند سرمایه‌ای ارزشمند برای سال‌های حضور آنان در کلاس‌های درس باشد.

 

اتوبوس‌ها یکی پس از دیگری محوطه دانشگاه را ترک می‌کنند. دست‌هایی که تا دقایقی پیش برای بدرقه تکان می‌خورد، آرام‌آرام پایین می‌آید و سکوت جای همهمه را می‌گیرد. اما آنچه از این صبح در ذهن باقی می‌ماند، آغاز مسیری است که قرار است بخشی از آن، سال‌ها بعد در کلاس‌های درس، در رفتار یک معلم و در نگاه دانش‌آموزی که از او درس زندگی می‌آموزد، ادامه پیدا کند.

 

انتهای پیام



منبع

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.